RPS Info

Poprzedni temat «» Następny temat
"Reedukacja "Uratować kilka istnień"
Autor Wiadomość
SLUŁudzik 
Administratorzy

Pochwał: 7
Wysłany: 2012-01-26, 13:38   "Reedukacja "Uratować kilka istnień"

Minął prawie rok od premiery płyty Reedukacja, a pisanie w tym momencie zwykłej recenzji tego krążka było by co najmniej dziwne, dlatego ten artykuł będzie raczej ukazaniem mojego osobistego spojrzenia na znaczenie rapu w moim życiu, a szczególnie tego albumu.

Ponad 78 minut muzyki, 20 utworów w tym dwa bonusowe i bardzo mała liczba gości, kolejny album Peji/Slums Attack teoretycznie nie rożni się zbytnio od innych wydawnictw Ryszarda i Decksa. A jednak już sam tytuł Reedukacja obrazuje nam koncept płyty, która dla mnie wieloletniego fana twórczości rapera z Jeżyc jest płytą przełomową zarówno w twórczości Rycha jak i w moim życiu, dlaczego? Już spieszę z odpowiedzią.

Przekaz jaki zawiera ta płyta pomógł mi w decyzji która dojrzewała we mnie od jakiegoś czasu, a mianowicie zaprzestania spożywania alkoholu i udania się na odwyk. Czy bez przekazu zawartego na tym albumie dokonał bym tego? Nie wiem i zapewne nigdy się nie dowiem.

Podczas bankietu premierowego albumu Reedukacja udało mi się na temat problemu alkoholowego porozmawiać z Glacą, było to jeden z moich ostatnich kontaktów z alkoholem, ale zauważyłem, że nie trzeba pić, żeby normalnie egzystować między ludźmi pijącymi, bo przecież nie każdy pijący ma problem z alkoholem, a spożywanie alkoholu nie musi nam przeszkadzać. Przesłuchując pierwszych kilka razy album czułem niedosyt, dziś wiem czym był on spowodowany, nie mogłem utożsamiać się z tekstami zawartymi na nim dlatego wydawał mi się nie do końca dobrym albumem. Teksty krytykowały postawy które ja sam jako słuchasz w jakiś sposób realizowałem i na szczęście w odpowiednim momencie dotarło do mnie przesłanie tej płyty, na szczęście nie było jeszcze za późno. Wielu moim znajomych z terapii dziwiło się co robię na odwyku przecież ja tylko piłem codziennie i to normalne, że człowiek w tym wieku wypije, mówili o mnie w kategoriach gorszego alkoholika, bo to oni byli tymi lepszymi, którzy stracili pracę, rodzinę, kontakt z dzieckiem, dom, a ja byłym tylko pijaczkiem, który jeszcze nic poważnego nie stracił, owszem pijąc traciłem cząstkę siebie, marzenia, kontakt z rodziną, ale to nic przy ich „osiągnięciach”. Dla mnie świetnym podsumowaniem tego jest cytat z numeru „Chcesz” – „ gdybym nie wyhamował w porę, życie było by hardcorem”, który przyświecał mi przez cały czas terapii ponieważ na drzwiach wisiał plakat ku przestrodze z napisem „ Wyhamuj w porę” – wyhamowałem.

O ile numer „Pozwól mi żyć” z albumu „Na serio” był wołaniem o pomoc alkoholika o tyle utwory z najnowszej produkcji są wskazówkami i mentalną pomocą w wyjściu z nałogu. Kilka wersów wstrząsnęło mną i pozwoliło osiągnąć obrany cel, a kawałek „Reedukacja” powinien otworzyć oczy wielu osobom błądzącym w swoim życiu bez celu i krzywdzących swoich najbliższych, a przede wszystkim samego siebie.

Druga zwrotka w utworze „Rap dla kobiet” jest świetnym katharsis alkoholika, który z powodu swojego nałogu zagubił się w świecie erotycznym, a szczególnie pokazuje, że szybki seks z nieznajomą nie daje satysfakcji jaką daje miłość z swoją ukochaną. Mocno utożsamiam się z tym tekstem i potwierdzam słowa Ryszarda w tej kwestii.

Kolejny szczególnym numerem na tej płycie dla każdej osoby z problemem alkoholowym jest z pewnością „Życie jest hajem” człowiek odstawiając alkohol całkiem inaczej odbiera bodźce życia codziennego co pozwala mu na nowo cieszyć się każdym dniem życia i naprawdę mówienie, że świat na trzeźwo jest nie do przyjęcia jest tylko głupim usprawiedliwieniem dla sięgania po używki. Podczas mojej terapii odwykowej usłyszałem od jednego z terapeutów, który kiedyś też nadużywał alkoholu słowa, które głęboko sobie zakodowałem, a sensu tego słowa codziennie doświadczam – „ nie zamienił bym najgorszego dnia gdy jestem trzeźwy, za ten najlepszy podczas mojego picia”. Ten numer jest kolejnym przykładem, że życie bez alkoholu jest czymś pięknym. Życie jest hajem, więc po się odurzać?

Na sam koniec kawałków, które wywierają największy wpływ na moje dalsze trzeźwienie wymienię kawałek o idealnie pasującym tytule „Rehab”. Numer ten pozwala zostawić za sobą wszystko co złe i związane z alkoholem i jest swoistym pożegnaniem z postawami z czasów pijaństwa oraz wykonanie bilansu życia na procentach. Nikt nie zrozumie lepiej alkoholika jak druga osobą, która walczy z tym problemem – „Ty koniecznie chcesz się sparzyć? posłuchaj poparzonego.” Ja posłuchałem i wykonałem krok do przodu, czego życzę każdemu mającemu problemy alkoholowe.

Pisząc ten artykuł może porwałem się z motyką na słońce, przecież picie i melanżowanie w kulturze hip-hopowej (i nie tylko) jest bardzo modne, a drugiej strony liczę, ze każdy kto przeczyta ten mój wywód inaczej popatrzy na sens tej płyty i odnajdzie w niej dużo pozytywnej energii. Dla mnie ten artykuł to w pewnym sensie podziękowanie dla Rycha i Decksa za ten album, a zarazem przekazanie, że tworzenie takich płyt ma sens. Na pewno nie jestem jednym przykładem na „uratowane istnienia”, chociaż nie wiem czy tak można powiedzieć po roku abstynencji, ale na pewno w tej płycie można odnaleźć wiele rad dotyczących walki z alkoholizmem i innymi uzależnieniami.

Artykuł: Marcin Gabla

Feat 
Fan RPS

Pochwał: 1
Wysłany: 2012-01-26, 16:19   

Miło się czyta, naprawdę fajna odskocznia od zwykłych recenzji, brawa dla autora.

Kadej 

Pochwał: 2
Wysłany: 2012-01-26, 17:14   

Ciekawy artykuł.

TheMaXJa 

Pochwał: 4
Wysłany: 2012-01-26, 22:23   

Na początek propsy za artykuł bo nie każdy miałby odwagę napisać tak o swoim problemie. Gratuluje przezwyciężenia nałogu bo walczy się z nim całe życie więc powodzenia w dalszej walce.
Ktoś kiedyś na tym forum powiedział że muzyka jest tylko dodatkiem dla zabiciem czasu a osoba szukająca w niej pomocy jest idiotą. Oczywiście że się mylił, jesteś żywym dowodem na to a takich ludzi jak Ty jest wiele więcej.
Jeszcze raz powodzenia!.

RPS fan 
Fan RPS

Pochwał: 1
Wysłany: 2012-01-27, 00:31   

Przekaz zawarty w rapie nierzadko pomaga przezwyciężyć problemy, odniosę się do wypowiedzi jednego użytkownika forum w rozmowie na temat przekazu w kawałkach Bonusa RPK, który to ostro krytykował ludzi którzy szukają życiowych porad w muzyce, autor recenzji jest kolejnym przykładem że muzyka pomaga, i szukanie oparcia/pocieszenia lub dobrych rad w tekstach raperów nie jest niczym niezwykłym.
Gratuluję przezwyciężenia nałogu, pozdrawiam.

energizer 

Wysłany: 2012-01-27, 00:54   

Przede wszystkim PEACE LOVE UNITY
Hip-hop is all about victory over the streets
What you see on TV is a lie

Odpowiedz do tematu